Desafios do ambiente alimentar em territórios da atenção básica em saúde

Authors

  • Leticia Nabes de SÁ Centro Universitário Estácio do Recife
  • Juciany Medeiros de ARAÚJO Centro Universitário Estácio do Recife
  • Madiana Arruda MOURA Centro Universitário Estácio do Recife
  • Rita de Cássia da Silva MELO Centro Universitário Estácio do Recife
  • Marcella Moreira BOTELHO FAFIRE

Keywords:

Nutritional Surveys. Health promotion. Obesity. Primary health care. Quality of life.

Abstract

This study aimed to discuss the growth of obesity and its classification as a multifactorial worldwide
epidemic, which presents itself in new disease patterns, in which food trade can contribute as determining factors
in this process of access, availability, and food quality. The objective of the research was to characterize the food
environment of the territories based on the presence of obesogenic environmental factors in the coverage
communities of the Extended Family Health and Primary Care Centers (Nasf-AB) in Recife, Pernambuco. This is
a case study with qualitative and quantitative approaches, analytical and descriptive, to be developed in communities
covered by Nasf-AB teams distributed among health districts of the city, where data were collected through the city
Food Environment Audit tool, based on the new (AUDIT - NOVA). Thus, we sought to deepen the knowledge
about the environment in which communities find themselves, from the perspective of developing strategies to
approach health teams on the food and nutritional problems of their populations.

Author Biographies

Leticia Nabes de SÁ, Centro Universitário Estácio do Recife

Estudante do Curso de Nutrição do Centro Universitário Estácio do Recife.

Juciany Medeiros de ARAÚJO , Centro Universitário Estácio do Recife

Docente do Curso de Nutrição do Centro Universitário Estácio do Recife.

Madiana Arruda MOURA, Centro Universitário Estácio do Recife

Estudante do Curso de Nutrição do Centro Universitário Estácio do Recife.

Rita de Cássia da Silva MELO, Centro Universitário Estácio do Recife

Estudante do Curso de Nutrição do Centro Universitário Estácio do Recife.

Marcella Moreira BOTELHO, FAFIRE

Docente do Curso de Nutrição da Faculdade Frassinetti do Recife - FAFIRE.

Published

2022-09-15

How to Cite

SÁ, L. N. de .; ARAÚJO , J. M. de .; MOURA, M. A. .; MELO, R. de C. da S.; BOTELHO, M. M. . Desafios do ambiente alimentar em territórios da atenção básica em saúde. Revista Lumen, Recife, v. 30, n. 2, p. 90–99, 2022. Disponível em: https://fafire.emnuvens.com.br/lumen/article/view/19. Acesso em: 9 nov. 2024.

Issue

Section

Artigos